Scoil: Bennettschurch, Baile Mhic Cairbre

Gráig na nGabhar, Co. Phort Láirge
Máiréad, Bean Uí Dhíomasaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá ór i bhfolach i ubhallghort i Baile Mic Cairbre. Na Danair a chuir an t-ór ins an áit sin. Do mhairibh siad fear agus do chuir siad iachall air geallamhaint a thabhairt dóibh go dtabharfadh sé aire do n’ór “beo nó marbh”.
    Do cuireadh é in-aice na h-áite sin. Aon lá amháin chuaidh fear chun an ór a fhághail.
    Nuair a bhí sé giorracht dó’n áit in-a raibh an t-ór i bhfolach chonnaich sé tarbh agus splannchacha theine ag teacht ón a bhéal. Do theith an fear. Níor chuaidh aenna eile chun an ór a fhághail ins an áit sin mar bhí eagla ortha go bhfeichfidis an tarbh.
  2. Tá ór i bhfolach ag chúl na scoile, Teampall ná mBenéid. Sagart a chuir ann é, nuair a bhí an cath in Éirinn.
    Chuir sé ann é chun nach mbeadh na saighdiúirí ábalta é a fhágáil. Do mhairbh
    Bean Uí Chondún