Scoil: Carraig an Chabhaltaigh

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Tomás Mac Craith

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go mb'iníon do ríogh Sliogadh í féin. "Raghaidh mé abhaile go dtí t'athair chun a thabhairt annso chughat" adúbhairt an Ceithearnach. "Ó, ná dein" ar sí "mar marbhócaidh m'athair thú dá mbeadh a fhios aige mise bheith annso agat". "Ní marbhócaidh" ar sé. Do gleas sé é féin d'on bóthar aug d'imigh air 'is níor stad riamh go d'táinig sé go Cúirt righ Sliogadh agus do dhein aimsear leis go ceann seacht mnbliain, ach sul a raibh leath téarma sin caithte, d'éalaig sé, agus do rug leis an péire capaill a b'fhearr a bhí aga an rí. nuair a fuair an rí scéalta, ar é bheith imithe leis na capallaibh bhí sé ar dearg bhuila agus do chuir fios ar a luchtaramála láithreach chun dul ar a thóir. Bhí an Ceithearnach i bhfad chun tosaigh air annsan agus nuair do ránag sé trágha na Croise, bhí an mhuir amach, agus ní raibh aon mhoill air a' dul trasna ach an uair do ránag an rí 'an trágha bhí an mhuir isteach, agus b'éigean dó dul timpeall do Droichead na Coran duibhe. Annsan nuair a chonnaic an Ceithearnach rí Sliogadh is a mhuintear a' teacht dubhairt sé le h'iníon an ríogh fanacht a bhfeidil an tighe 'is go raghadh sé féin amach chun fáilte chur roimh a h-athair. Chuaidh sé amach is chur na mílte fáilte roimhe. Dubhairt an rí annsan leis a fhear freastail
    AT0564: The Magic Providing Purse and “Out, Boy, out of the Sack!”
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin