School: Durrow

Darú, Co. Uíbh Fhailí
P. Ó Coinín

1. (continued from previous page)
    de é. Ón seangán feín mheallfadh sé a thárr nó muna meallfadh bhainfeadh. Is mó seift ghránna oibrigheadh sé d'fhonn duine do dishealbhughadh. Tá sgéal amháin fá'n maor a dhearbhuigheann an cruadhas abhí ann agus an tughdorás gabhadh sé chuige féin. Dhírigh sé lá ar dhuine des na tineoinidhthibh chun cíos a bhailiughadh. Pé tubaist abhí ar an duine seo ní fhéadfadh sé dhíol as na fiachaibh. Sheiftigh sé ar a dhishealbhugadh. Tuigeadh ag Lord Norberry conus mar bhí an sgéal agus thug sé féin cuaird cuige. Agus pé daonnactamhlacht theasbáin sé d'eirigh leis an cíos do sholáthar. Dhein sé maoidheamh agus mustar á fa'n (?) gníomh so ag cur i gcéill dá mhaor go mb'olc an fear déirce é. Ní maith mar thaithnigh imtheachtaí an chíosa leis an maor. Bhain sé de an t-airgead agus ar ais leis go dtí an tineoinuidhe. Thug dó é agus chuir in a leith fiacha cíosa agus dhíshealbhuigh do láthair é.
    An duine seo Garvey tá sé mar thuairm ag na daoine go dtáinig sé ó dheisceart an chondae.
    Pádraig Ó Muineog