School: Durrow

Durrow Demesne, Co. Offaly
P. Ó Coinín

1. Bhí caisleán ghá dhéanamh ag De Léis. Bhí muinntear Baile Bhocht ag an talamh sa timpeall ag slábhuidheacht dó.
    Bhí acu cléibh (cleeves) chun gaineamh - mionclocha srl do thabhairt go dtí an caisleán. Aoinne gur theip air an cliabh d'iompar, nó go d-táinig laige ann, nó go leigeadh sgith go minic nó a dhiúltuigheadh don obair is amhlaidh cartaí isteach sa mhóitín é agus caitthí anuas air gaineamh a chléibh féin agus é chur beo in beathaidh.
    Chrom fear bocht in Baile mBocht ag gol. Isteach an doras le peidléar.
    "Tuige do ghol sa?" ar seisean
    "Á, mé do bheith lag tnáithte. Agus aoinne atá ag slábhuidheacht do De Léis ní mór acfuinn agus neart do bheith ann. Is baoghal liom nach fada uaim cré no cholna do bheith
    Séamus Ó Néill
    Oibrí