School: Baldwinstown

Baile Bhaldain, Co. Loch Garman
Ristéard Mac Plib

1. (continued from previous page)
    bheirt ba dheise dhá bfhaca riamh, Nóra agus Paidín. Ac mo lean! ba ghearr gur tháinigh an galar malluigthe san an [?] fliú ar an athair bhoct agus igcionn seachtmaine bhí sé ar shlíghe na firinnne. Ní túisge a chailleadh an fear bocht nó gur fuair an bhean an galar céadna agus igcíonn coigcise, bhí an bheirt aca ag tabhairt an fhéir - ar Dheis Dé go raibh a n-anamnaca!
    Fágad Nóra agus Páidín - na creatúirí bochta neamh-urchóideacha fé chúramh mo Shean-Duine, Peadar Ó Seagda, de réir uct a n-athar, Bhéadh feirm a n-atar aca nuair a bheidís fásta suas. Ba thruaigmhéileach a gcás - na créatúirí bochta. Ní túisge a bhí a dtuisgmuigtóirí fé'n bhfód ná gur thóg mo dhuine - Peadar na páistí go Cobh, chuireadh ar bhord luing a bhí ag dul go 'Meircea iad agus a dtáisg ná a dtuairisg, níor chualadh ó shoin. D'fhill an sean-diabhal sin, choimeád sé feirm na bpáisdí dó féin agus bí sé ina shuide go te go dthí deire a shaogail.
    Máire Ní Furlang
    Nioclás Breathnach