Scoil: Bellurgan, Baile Sheinicín (uimhir rolla 16249)

Baile na Lorgan, Co. Lú
S. Mac Duinnshléibhe

Ar an leathanach seo

1. Bhí bád ag teacht isteach i gcuan Dún Dealgan. D'éirigh stoirm mhór agus bhuail sé an bád. Chuir sé an bád suas ar an ngainimh. Chuaidh daoine amach ó Bhaile Lurgán amach i mbád leis a bhfuireann a bhí ar an bhád a shábhailt. Ach níor sroicheadar an bád. Fuair an fhuireann go leir bás ach beirt acu. Fuair an Captaoin Ó Ceallaigh bás. Mary Stoddart an t-ainm a bhí ar an bhád. Chonnaic mé an sean-teach a raibh an Captaoin Ó Ceallaigh i na chómhnuidhe. Tá na fallaí 'na seasamh fos ach ní raibh duine ar bith 'na chómhnuidhe ann le fada anois agus tá sé ag tuitim as a chéile anois. Sa bhliain 1859 a cailleadh an "Mary Stoddart". Scríobh Caitlín Ní Dallachan é seo agus fuair sí é ó n-a seanmháthair.