Scoil: Liscannor (B.) (uimhir rolla 4435)

Lios Ceannúir, Co. an Chláir
Dónall Mac Cárthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dúbhairt an bean gur múin na mná ríoghalta san glochar chun pictiúrí dathú. Dúbhairt sí go raibh uirthi leath dosaen pictiúirí dathú le h-aghaidh an Nodhlag, agus nach deanfadh sí é.
    Níor chreid Iarla Conchúbair focal d’en sgéal sin, ach thug sé caogadh púint do leas-máthair an cailín chun í a fágáil. ‘Sé Eibhlín ainm an cailín. Do chuir sí gach rud a bhí aici isteach i mbosca mór agus chuaidh sí le Conchúbhair. Do phós sagart, gaol do Concúbhair an beirt aca, agus bhí bainis mór i Caisleán Cill Mhuire le mí ‘na dhiadh sin.
    Uair amháin, bhí air Iarla Conúbhair dul go Blath Claith. Do thug sé dhá pictiuirí d’Eibhlín chun iad dathú, mar dubhairt a leasmáthair leis go raibh sí go h-an mhaith chun pictiúirí dathú. Nuair a chuaidh Iarla Concúbhair fuair Eibhlín bás nach mór mar is breag mór a dúbhairt a leasmáthair. ‘Sé an sgéal go léir ná—bhí deirbhsiur ag Eibhlín san Frainc agus do chur sí crios go Éibhlín. Ní tabharfadh Eibhlín an crios dá leasmáthair agus is é sin an cúis a bhí aici cun í a bualadh an lá a tháinig Iarla Concubhair go dtí a thigh.
    Tháinig a circín beag liath isteach an fhuinneóig, agus dúbhairt sí le Eibhlín go dtabharfadh sí a ainm chúici agus go
    AT0500: The Name of the Helper
    Peig Gáirnéar