School: Aill Bhéil an Tulaigh

Aill na Tulach, Co. an Chláir
Máire Ní Chatháin

1. Do bhí galúnac fé leith ag na daoine fadó chun an t-éadac a dheinidís as an líon agus an éadac olna agus an snáth olna do níghe. Ar dtúis do bhailighidís na fiaghailí agus na luibheanna a bhéadh ag fás ag bun an gáirdín agus do dhóighidís iad. Annsan bhéadh pota mór uisce acu agus do dhoirefidís é seo ar an luthraigh. Annsan meascidís an luthraigh agus an t-uisce lé céile. Nuair a bhéadh siad meascaithe go maith do chuiridís ar bórd é agu cuirfidís poll tríd Crochtaoí o's cionn an teine é annsin. Is iad na h-éadaigh do níghfidís leis an galúnse seo ach ceannóchaidís an galúnac i gcóir a n-aghaidhthe.