Scoil: Clochar na Trócaire, Dún Drongáin (uimhir rolla 7232)

Drongán, Co. Thiobraid Árann
Siúracha na Trócaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Deirtear mar dheimhniú gur thárla a leithéid go bhfuil rian ar an leic mar a bhéadh cuid fola an Easbuig ann, agus go dteipeann sé ar uisce an t-srutháin an leach do ghlanadh. B'fhéidir leat an smál do ghlanadh ach tagann sé ar ais irith na h-oidhche.
    Nuair a gabh Cromaill an Caisleán, scrios a chuid saighdúir é. Do mhilleadar gach ar bhain leis an Easbog agus leis an gCreideamh Fíor, ag áireamh in a measg Crois mhór, ocht dtroigthe ar aoirde a bhí os cionn an Tuír.
    Saighdiúir darab ainm (Cook) a bhí ar an duine ba mheasa.
    Fuair (Cook) sealbh ar Chaislean Cilltadhanain annsan agus d'fhan sé ann go deireadh a shaoghail. Tar éis bháis d'fághail dó, h-adhlachadh é i Roiligh a bhaineann leis an gCaisleán. 'Sé rud a cuireann iongnadh ar lucht cuairteóirí na h-áite seo ná go bhfuil an uaigh in a bhfui sé curtha lom fuar agus gan oiread is brob féir ag fás air.
    Is le bain-tighearna 'De Sales Terrier' an gabháltas so san am i láthair, agus is aoibhinn léi cead do
    Cill Teimhneáin, Co. Thiobraid Árann
    Mr Whyte