Scoil: Broadford, Ráthluirc

Béal an Átha, Co. Luimnigh

Drom Chollchoille ainm an Pharóiste seo anois.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bliadhain ó shoin. Baisteadh sean-ainm an teampuill úd air. Sé sin:-
    "Muire na Sneachta"
  2. Críoch Uí Chonnaill Gabhra í seo in - allóid. Tá sé roinnte i gceithre codanna anois, i Uí Chonnaill Íochtar, Ui Chonnaill Uachtar, Seanaid agus Gleann an Chaoin. Tá breis is leath den pharróiste seo suidhte i mbarúntact Gleann a' Chaoín (agus ins an gconndae Luimnighe) agus an leath eile - an leath thoir i n Ui Chonnaill Uachtar.
    Ó Coileáin, ainm an taoisig dhuthchais san áit seo sar ar tháinig na Normánaig isteach. Deirtear gur marbhuigheadh an Coileanac so tre éad a mhná féin. Sáith sí scian trída chroidhe.
    Ghlac na Gearaltaig seilbh na h-áite agus thógadar caisleán daingean i nGort na Tiobrad, congarac don áit seo. Thóg Gearaltaig eile caisleán nuadh agus an duthaig thart-timcheall air. Sé an caisleán sin a thug a ainm don bháile sin. "Ui Chonnaill Gabhra an sean ainm a bhí ar an áit.