Scoil: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

liom go bhfuil an líne truailithe. Bfhéidir gur mar seo ba cheart é bheirt .....
    "Dr. Á na n-a .....go díi an Chathair Geal na mbím. Tá baile i Midheros ar a dtugtar an Chathair Gheal. Bfhéidir go bhfuil an bacach á chur in úil gur ón gCathair nGil é. Nior b-iongna san, nuair a cuimhnightear gur sean-nós san Ghaedhealthach suidheamh áitiúl do chur ar amhrán coitchiana - féach 'Béal Átha Buidhe' san amhrán so féin, agus 'Inse na gCiotach san amhran ar l. 104 et seq. MOC]
  2. III
    Conuas mar a díbrighead an droch sprioad ó Ghleann an Dunmharbhthóra
    Gleann idir Bheanntraighe agus Caisleán Uí Dhonabháin ar an seanabhóthar go Corcaigh é seo. Bhí droich-sprioraid ag marbhughadh daoine ann. Chuireadh sí ceist ar gach taistealaidhe do ghabhadh an bóthar Éinne ná féadfadh an cheist do fhreagairt marbhófaí é. Tháinig fear an tslighe oíche, agus siúd chuige an spriorad agus a ceist aici.
    Diarmuid Ó Suileabháin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)