Scoil: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

is bell iongantach (úntach) í siúd."
    "Go deimhin is fíor a chaint a Athair arsan chud eile de mhuintir Catharach. Tá sé amhlaig"
    Tá portaí Catharach buailte suas leis an tséipeál, agus b'í bell do bhí acu ná cluigín lámha. Do sheasaigheadh an cléireach tao' mu 'en dorus cúpla nóiméat roim aifreann agus crothadh sé an cluigín.
  2. Nuair a tháinig an tAthar Dór Dore go Próiste Catharach ar dtúis do bhí roint mhaith daoine fiadhain mar phróisteánaig aige.
    Bhí aon fhear amháin ann - Tadhg ó Luana a ainm. Bhí sé beagán fhailightheach i ngóthaí creidimh agus neamh chúramach i gcúrsaí eile leis.
    Bhí mac aige - Taidhgín - agus do shrois sé aos a dhá bhliain déag agus gan bheith lá ar scoil riamh. Áiltheoir fiadhain dob eadh é, agus bhí ag dul dá athair é smachtú. Bhí sé féin agus a bhean 'na suidhe ar dhá thaobh den teine oidhche, agus Tadhg ag caitheamh a phíopa, agus é ag déanamh a mhachtnamh.
    Mícheál Ó Cuileanáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)