Scoil: An Pasáiste (B.) Corcaigh

An Pasáiste, Co. Chorcaí
William Meiklejohn

Ar an leathanach seo

1. Tá bóithrín cuibheasach fada in aice na ceardtan i bPasáiste, agus deirtear go raibh a ainm in áirde mar geall ar phúca do bheith le feiscint ann tráth. Dá raibh. "Máire an tSlipéir" (Maire of the Slipper) a tugtaí uirthí. Deirtear go mbíodh bean agus saghas "shuffle" ar suibhal aice, le cloisint sa bhóithrín ó am go h-am, agus dá mbeireadh sí ar aoine gur cómhair a bháis a bhéadh ann. Bhí fear dá thórramh oidche igceann des na thightíbh a bhí in aice an bhóithrín. Tá an tigh ann fós agus comhnuightear ann. Bhí fear láidir tuaithe ag teacht chun an tórraimh, agus b'éigin dó dul tréin bhóithrín. Nuair a bhí sé cómhgarach leis an dtigh chualadh sé "Máire an tSlipéir" in a dhiadh sa bhóithrín. Théich sé le'n a anam, agus ar shroisint an tig dó, bhí doras an tíghe dúnta roimis, ach le neart scannraidh leag sé an dorus
    Eóin de Leastar
    Muiris Ó Loingsigh