Scoil: Na Cloichíní, Carraig Ruacháin (uimhir rolla 12676)

Na Cloichíní, Co. Chorcaí
Seán Ó Coisdealbha

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean bean ann uair agus bhí a lán bhá agus caorac aici. Bá mhaith leí aodaire d'fhaghail. Dimthigh sí amach lá ag lorg buachalla. Do chuardaigh sí na cnuic agus na pairceanna, ach ní raibh aon buachaill ann.
    Nuair a bhí sí ag teacht abhaile do bhuail madra ruadh leí. Tá mé ag lorg buachaill cun aodhaireachta arsa an bean. Bfhéidir go ndeanfhainn an obair sin duit arsa an rógaire. Má féidir leat glaodach go bhinn agus go cneasta, ar sise. Do dhein sé é go deas agus do thog sí an madra ruadh mar aodhaire. Bha ghearr go bhfeaca sí go raibh na ba ag eirighe iseal. Dubhairth si leis an madra ruadh, cá bhfuil mo ainmidhe ag dul. O' a bean uasal do táinig an mactíre agus do ghuid sé cuid díobh. Do bhí brón ar an mnaoi ach d'éirigh sí [?] ar an madra ruadh. Lá amháin do chuaidh sí amac le deoch uachtair do agus cad a cifeadh ach an madra ruadh ag marbhú caorach. "A claidhre [?], ar sise, is túsa a dhein guideachth go léir ar mo cuidh ainmhidhthe agus do chaith sí an tuachtar ar bhárr a earbhall. As san amach tá bún earball and madra ruadh comh bán le bainne.