Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. San am fadó de bhríg ná raibh teideal buan ag feirmeóirí na h-Éireann in a ngabhaltas tailimh, ní deintí cleamhnas cun go mbíod an buachaill nó an cailín scoth-aosta, mar is fíor minic a deintí an feirmeóir a chaitheamh amach as a thig, agus go mbead sé féin, agus a mhuiruighean i mbothán ar thaobh an bhóthair toisg ná raibh an cíos go féileamhanta aige don tighearna talmhan. B'féidir go mbead an sgeul mar sin ar feadh roinnt bliadhanta cun go n-aosócad an clann cuige, agus le conghnamh a chéíle go sroichfidís blúire beag tailimh a cuirfead ar a mbonnaibh airís iad.
    Pé airgead a bhead ag feirmeóir níor bhféidir an fheirm a cheannach ón dtighearna talmhan, ach bhí anois is airís seans ag feirmeóir tearma maith fada d'fághail ar a gábhaltas ach ní gan suim mhór airgid a thabhairt don tighearna talmhan. Airgead marbh a tugtí ar an airgead san. Toisg go raibh cáirde fada ag an bhfeirmeóir sin isé ba thúisge adheineadh a mhac no a inghean a phósadh. Ba gnáthac gurb iad na cailíní a gheibhead tosac. San Inid a phósad na
    Nóra Ní Chróinín
    Seanbhaile Sheáin, Co. Chorcaí