Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

Deirtear dá mbeadh galar ar na cearca cearc marbh a thógaint, agus a chaitheamh thar teorainn go n-imtheócad an galar go dtí an duine sin
    2
    Núair a bhíodh galar ar na turcaí, do thógaidís ceann breóite leó, agus chuirfhidís na bheathaidh í ar claidhe na teorann agus a ceann shuas
    3
    Do bhíodh breoidheacht ar na muca fadó agus glaodhaidís an galar cam air. Churidís an muc isteach i mála, agus do thógaidís thar abhainn teorainn í. Bhíodh fear ar gach taobh na h-abhann. D'fiafruigeadh an fear gur leis an muc "Cad atá thall agat? "Galar cam is muc". "Fág thall an galar cam, agus tabhair anall an muc adeireadh an fear eile
    4
    Lá Bealtaine ní thabharfad aoinne smearóid duit ar eagla ná bheidís ábalta ar an t-ím do dhéanamh i rith na bliana.
    5
    Oidhche Bealtaine do chuiridís an glas ar an doruis ag dul isteach go cró na mbó ar eagla do dtiocfad aoinne isteach, agus do ndéanfad sé bó a
    Nóra Ní Chróinín
    Seanbhaile Sheáin, Co. Chorcaí