Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

1. ó Bhean Liam Mhic Seáin, Cathair Daibti
    27ad de mí Abráin

Do bhí mac Dé agus a mháhair ag siubhal rómpa, agus do chuadar isteach i dtig ar teacht an tráthnóna, agus d'fiafruigheadar bheith istig go maidin. Do bhí bean an tíghe leath doichéasach innti féin, núair a chonnaic sí iad, agus do shuidheadar síos, agus do tháinig fear an tíghe isteach, agus labhair bean an tíghe, agus dubhairt sí, ná raibh aon tuighe aice go ndéanfadh sí leabaidh dóíbh. Dubhairt fear an tíghe "Níl an sgeul chómh gann oraibh" ar seisean ná go bhféadfad sibh leabaidh a thabhairt dóíbh."
    Isé leabaidh a fúaireadar annsan ná lán ciseáin de tolg líon, agus do shoruig sí fútah san oidhche. Do chuadar a chodhladh annsan, agus dubhairt an mháthair "Raghaidh sé trínn." "Ó sé dubhairt Mac Dé "Bainfead-sa léím aisti san a mbeiread an lá de." "Cad a dhéanfad tú leí airiú" adubhairt an mháthair. "Cuirfidh mé greim i gclíathán fear an tíghe." "Nác mór an truagh dhuit é sin a dhéanamh leis an bhfear breág
    AT0785: Who Ate the Lamb's Heart?
    Nóra Ní Chróinín