Scoil: Barrachadhbhile, An Sciobairín

Barrach an Bhile, Co. Chorcaí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Thosnuig sé ag ceapa rann agus é na bhuacail Sdábuidhe do béadh é. An uair sin ní úsáidtí capaill chómh flúirseach agus deintear anois. Do bheirtí ualaí troma ar guailnibh fear. Thugadh fir ualaí troma féir 7 arbhar cun na h-iothlann ar a ndrom leó 7 bheiridís amach (díabhain) díabháin aoilig cun na ngort mar leasú. Is minic a thug Míchéal díabhán aoilig ó'n maca amach 7 go dtug sé an ceann céadna lán thar n-ais arís-é ag machtnamh ar rud éigin eile ar amhrán b'fhéidir 7 ní cúimnigheadh sé ar an ualac a caitheamh de i ndeire cúrsa.
    Deir Peadar Ó h-Annracháin gur minich a bhí sé ag obair dá áthair 7 go mb'fhéidir ná labharfadh sé fiche fochal i gcatheamh an lae ao é ag dían-mhachtnamh.
    Ach bhíodh sé cainntreach go leór uaireannta, nuair a bhíod gasra mhaith ann 7 fonn éisteachta ortha. Nuair a bhí na bóithre seo dá ndheinamh aimsear an gorta, bhí Míceál Cormaich ag obair ortha. Bhí stíobhard ós cíonn na bfear-duine de Múinntir Dhonabháin, 7 nuair a bhíod an deinea --nó pé blúire bíd a bhíod acha - nuair a bhíodh sé caithte chuireadh na fir Mícheál ag sgeuluidheacht i dtreó a's go mbeadh sos beag
      1. filíocht
    Caitlín Ní Siúliobháin