Scoil: Leaca Riabhach, Maghcromtha (uimhir rolla 9243)

An Leaca Riabhach, Co. Chorcaí
Máiréad de Búrca

"Beir go dtí an gadaidhe dubh amáireach é" arsa'n máighistir.
    Do cheannuig an t-athair culaith éadaig do Seáinín agus dhein sé amach tig an ghadaidhe duibh "Dé beatha cughainn" arsa'n gadaidhe nuair a chonnaic sé é. "Go mairir slán" arsa fear an gheata "Cad a thug annso tú" ar seiseann "nó cad é do ghnó?" "Bheul a dhuine usail 'sé mo ghnó ná féucaint an dtógfá an garsún seo uaim 'na phríntíseach. "Déanfad agus fáilte" arsa'n gadaidhe "mar oireann sé go mór dom anois. "Níl ach coigcís dá aimsir gan bheith caithte ag an mbuachaill atá agam." "Faid saoghal agat" arsa fear an gheata "agus go bhfádaidh Dia tu." Do chas sé ar a sháil agus d'fág sé Seáinín in a dhiaidh. Nior chuir aon nídh dá bhfeaca sé in a dhiaidh sin aon iongnadh ar Seáinín.
    Aon lá amháin i gcionn coigcíse dubhairt an gadaidhe leis an mbuacaill abhí aige go raibh a aimsir caithte agus ar seisean leis "táim ana bhuidheach diot mar bhí go maith agam" go raibh maith agat" arsa'n buacaill "agus táim ag dul abhaile indiu."
    "Ó bhís comh maith agam" arsa'n gadaidhe, "agus go bhfuilim comh buidheach diot féadfair dul suas sa pháirc mar a bhfuil na caoire, agus pé caora is maith leat a bhreith abhaile cun t athar
    AT1525: The Master Thief
    Teangacha