Scoil: Leaca Riabhach, Maghcromtha (uimhir rolla 9243)

An Leaca Riabhach, Co. Chorcaí
Máiréad de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Cúpla blían tar éis an ama in ar cuireadh an Mhonarca Bhíadhtaise ar bun i Mágh Ealla, connachtas taidhbhse inaice na háite. Bhí eagla ar na daoine roimis ach aon oidhche amháin chuaidh chúigear nó seisear fear cun búaladh uime. Do bhúail sé iompa agus d'fíafruigheadhar de cad abhí ag déanamh búadhartha dhó agus sé dubhairt sé ná, a tuille bíadhthaise dfás.
  2. Aon lá amháin cuaidh fear go dtí barbóir cun a ghruaigh a gearradh. Nuair a bhí an barbóir ag gearradh na gruaighe a bhí ag an fear bhí sé ag innsint scéalta dó mar gheall ar na taidhbhsí. Bhí fearg ar an bfhear, agus d'fiafruigh sé d'en barbóir cadh n-a thaobh a bhí sé ag innsint na scealta do. Dubairt an barbóir gur chuir na scéalta an ghruaigh in-a sheasamh ar a cheann.