Scoil: Céim an Fhiaidh, Béal Átha'n Ghaorthaidh (uimhir rolla 16210)

Céim an Fhia, Co. Chorcaí
Donncha Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sé de nós ag muinntir an Bhunnáin go dtagaidís oidhche fé leith sa Ghúgan Barra chun seal ragairne agus óil do bheith aca. Is minic a bhídís ag leigint ortha gur chun paidreoireachta go dtí an t-oileáin naomtha Fionn Barra a thagaidís ach d'réir mar inneosthar duinn anois is beag craibheachta a bhí ag baint leo an tráth san agus gur mó go mór an dúil a bhí aca i dtroid ná i n-úrnaighthe. D'réir deallraimh bhí acrann éigin idir muinntir an Bunáin agus muinntir an Ghúgáin uair éigin roime seo agus bhí an dá dream ag ullmhughadh ar feadh ráithe chun go mbeadh troid ceart aca a thaisbeaínfeadh ciaca dream ba mhó neart cuislinne. Bhí Muinntir an Ghúgain ag gearradh maidí coll agus dá stálughadh i gcomhair oidhche na bruighne. Ní raibh móran fear sáithte san obair seo, is ar éigin a bhí fiche fear ar gach taobh.Fir dána láidre abeadh lucht an Bhúnáin an mhuinntir ó'n bparóiste sin an Bunáin i n-Iarthar Theas Chiarraighe agus ní raibh aon easbadh caráiste ar na fearaibh a bhí ag troid ón mball so.
    Bhí tosach na h-oidhche ciúin, gach dream na sheomra féin ag ól agus ag amhrán ach d'réir mar a ghabhann an sgéal sa cheanntar so b'iad muinntir an Bhunain a thosnuigh an droch-obair. Thug duine de Mhuinntir an
    Pádraig Ó Murchadha
    Gort Luachra, Co. Chorcaí