Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

t-airgead di in-aon-chor agus dubhairt an bhean bán go ngeóbhadh sí an mála ar-aon-chuma.
    D'imthig an bhean bocht léi abhaile agus do bhí ana áthas uirthe mar do bhí a fhios aice go maith gur airgead a bhí sa mhála.
    Do chuaidh sí ag sgoruidheacht gach aon oidhche as san amach ar feadh trí mí. Maidin amháin nuair a eirig sí agus nuair a bhí na thrí mí chaithe do chonnaic sí an mála mór in-aice na teine.
    Nuair a connnaic sí é do tháinig ana áthas uirthe agus do thosnuig sí ag gáirídhe agus d'osgail sí an mála agus do bhí sé lán d'ór agus d'airgead agus fáinní móra óir.
    Do bhí poll mór sa bfalla in-aice an teine agus do chuir sí an mála airgid isteach sa pholl agus níor innis sí d'aoinne go bfuair sí an
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin