Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Coinneal agus choinnleóir ann agus cá bfuil a leath rann san.
    Ní raibh a fhios ag an bfear chad a bhi á rádh aige agus dubhairt sé mar seo :-
    Chuileann a baineadh um Shamhain agus a chuir mar cheann ar thig. Ní raibh an leath rann san ceart in-aon-chor, agus do mhairbh an sprid é. Do bhí sé sin ag dul mór-thímpal na sráide ar feadh tamaill maith de'n aimsir agus gach aoinne á rádh.
    Oidhche éigin eile bhí fear ag gabháil a bhóthar chéadhna is do tháinig an sprid amach chuige agus dubhairt sé mar seo :-
    Coinneall agus coinnleóir ann agus cá bfuil a leath rann san. Dubhairt an fear muileann agus uisge ag a cheann is é ag sgilteadh thall is i bfus ach ní raibh sé ceart agus do mhairbh an sprid e. Tamall eile na dhiaidf san