School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

an focal déanac le h-aoinne.
    Do bhíodh sí féin agus a fear ag cnáimseail agus ag troid le chéile i gcomhnuidhe ach do bhí Seán ábaltha a í bhualadh i gcóimhnuidhe ach ní bualadh e í leis an teanga.
    Dá mbeadh sé a bualadh go dtí go mbeadh sí ag fághail bháis agus dá mbeadh a theanga ábaltha ar labhairt do thabharfhad sí a boithin de do.
    Thabarfhad sí Seán Slac mar gach aon dorn a thabarfhad sí do agus sa deire do chaitfhead sé leagaint di ar fad.
    I gcionn tamaill mhaith do bhí mac óg acu agus do bhí ana- áthas ortha nuair a rugadh é agus ní rabhadar ag troid a thuille.
    Máire Ní Chriodáin
    Máire Bn. Uí Chriodáin