School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear ann uair agus Dómhnall mór a ghlaodhfaidis air. Bhí fear eile ann agus Seán a b'ainm do. Bhí Dómhnall mór pósta is bhí ferim breágh aige in-aice Maghchromtha. Lá amháin bhíodar ag baint móna agus chuireadar fios ar Sheán cun cabhrú leó. Thosnuigheadar ar a seacht a chlog ar maidin agus nuair a tháinig cúig a chlog um thrathnóna ní raibh aon dínnéir ithte acu ná ní raibh aon trácht air.
    Bhí Seán ar buille le h-ocras agus bhí sé le rádh le Domhnall mór rud eígin a thabhairt le n-ithe do ach tháinig eagla air agus dubhairt sé leis féín b'féidir go mbuailfheadh Dómhnall mór é.
    Tímpeall a sé a chlog um thráthnóna dubhairt Dómhnaill mór le na fir a bhí ag obair do go raibh ana ocras tagaithe air féin agus gur dócha go raibh ocras ortha leis. Dúbhradar go raibh ocras ortha mar ná raibh pioc le n-ithe acu ó seacht a chlog ar maidin. " Fé dheire chuadar isteach abhaile agus
    Nóra Ní Chéilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Chorcaí