School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí beirt amadán ann uair Bhí duine acu ana shaidhbir agus bhí duine eile bocht.
    Bhí beirt eile ann agus bhíodar ana ghlic agus bhíodar na cómhnuighe leis an mbeirt amadán. Lá amháin do chuaidh an beirt amadán go dtí an t-aonach ag díol muca.
    Nuair a bhíodar ag dul go dtí an t-aonach do tháinig ocras ortha agus chuadar isteach i dtig tábhairne.
    An fhaid a bhíodar istig sa tig tábhairne do tháinig na gaduidhe agus do thógadar na muca. Nuair a bhíodar críochnuighthe istig do thánadar amach chun na muca a thógaint go dtí an t-aonach ach ní raibh aon muca ann.
    Do bhí ana fearg ortha ansan agus bhí eagla ortha roimis an mbeirt sa bhaile. Chuadar abhaile agus d'ínnseadar dóibh
    Brighid Ní h-Iarfhlaithe
    Magh Réidh, Co. Cork