Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do ceannuigheadar bó eile, agus ní raibh pioch achu na cóir sin leis, agus do fuair sí sin bás leis agus níor ceannuigheadar a thuille ba in-aonchor ansan.
    Do bhíodar ag ceannach an bainne ansan agus do bhíodar ag tabhairt scilling an galún air. Do thárla lá ná raibh a thuille gnó ag an bfeirmeoir do, agus ní raibh a thuille págh achu i gcóir an bainne, agus ní fhéadfhaidís aon airgead a thabhairt do, ach do bhí dhá scilling ag an t-athair.
    Oidhche amháin dubhairt an t-athair leis an máthair go gcuirfhidís isteach sa choill iad agus go leogfhaidís dóibh dul amúgha. Do deineadar san agus nuair d'airig na gárdai é do cuireadar Máire agus Pádruig isteach i bprisún agus níor airigheadar a thuille mar dheall air."
      1. filíocht
    Máire Ní Cártaigh