Scoil: An Dúinín (uimhir rolla 4444)

An Dúinín, Co. Chorcaí
R. Ó Motharua

Ar an leathanach seo

1. Sa bhliadhan 1893, briseadh long eile ar na "Stácaí". Do thiomáin stuirm mhór long seóil ar na carraigreachaibh. "An Róna" ab' ainm do'n luing. Do bhí té, siúcra, tobac, agus mórán airgid innte. Do fúair na daoine timcheall na h-áite seo, mórán de'n last. Sábháladh na mairnéalaig go léir a bhí san luing mar do thánadar go dtí an cósta in a mbádaibh féin sar a chúaidh an long ar na carraigreachaibh.
    (Mícheal Ó Ceócháin as Ceann Tuatha, Baile 'n Caisleáin a h-innis é seo - Feirmeoir beag - é scoth-aosta anois. Cuid de'n Gaodhluinn aige fós. Chaith sé treimhse i gCabhlach Sasana)
  2. One harvest day about fifty years ago a company of four men and two women set out from Tragharta strand to a regatta which was to be held in Ross. The men's names were "Tom Taylor" and "Richard Taylor," who were brothers who lived in Scobawn and another was a sailor from Ross by the name of Collins. The fourth was a brother to the two girls whose names were Patrick, Mary, and Johanna Hegarty from Tragharta. On their
    Bean Uí Mhurchadha
    An Bán Íseal, Co. Chorcaí