School: Imleach Droighneach (roll number 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. (continued from previous page)
    scuaib fear ó Rínn Ró an brat uaithe agus do lean sí é agus do chaith sé an brat an áirde ar an lochta sar a tháinig sí isteach. Phós sé í agus bhí sí sa tig ar feadh deich mbhlaidhain agus lá amháin bhíodar ag glanadh an lochta agus chaitheadar anuas ar brat leis agus nár bheir sí air agus siúd léi síos go dtí an tráig arísagus n'feacathas aon Mhurdhuach ó sin.
  2. Gaodhluinn a bhíodh ages na leanbaí óga nuair teigidis ar scoil acht bhíodh a muinntear d'iarraidh Béarla do mhúineadh dóibh.
    Bhíodh droch meas ar an nGaedhluinn agus cuirfeadh an maigistear duine a bhearfaí air ag labhairt Gaoluinne , in áirde ar droim an duine eile agus bhiodh sé ag gabhailt de le slait agus bhíodh riastocha fola ortha indiaidh na slaithe.
    Ní bhíodh aon bhinnsí aca acht anuas ar an urlár a suidhidís.
    Bhíodh cathaoir súgáin ag an muinnteóir no suístín deanta de shugánaibh.