Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dúbháirt sé leó géilleadh do'n cheart agus go mbeidís chómh mór lé chéile is a bhiódar riamh. Agus sé a dúbhairt a chlainn "má géillfann ar náthair don cheart bhéimíd comh mór lé céile ís a bhíomhair riamh." Ar maidin láe ar na bháireach chúireadar a cultacha síoda órtha agus ghabadhar a glaidhmhte. Dfághadar slán ag na sáigdíuirí agus dubhairt na dáoine gúr raibh an Seanríogh ístig ina seómra agus é ag sileadh deora go flúirseach. Do shróiseadar téorainn an ríogachta agus do sheasadar ar chnocán ghlás fhéarach. Do árdúig gach dúine acha chlaidheamh agus chroth ináirde é. Do cheapadar dán annsin ach dóigeadh an leabhar sin inraibh an dán sá cogaidh déireannach a bhí sa tír. Do shiúbhaladar go dtí gúr shróiseadar crós-bhóthair. "Anois a dearbhráithreacha dílse, táim brónach a bhéit ag sgaramhaint ac caitimíd. Bhí bóthar ag dul soir, bótar ag dul siar agus bóthar ag dúl ó dhéas. Chuaidh an duine bá shine an bóthar ó dheas agus ceann eile an bóthar soir agus ceann an bóthar siar. Ní raibh an dúine ba shine ag síubhal ar feadh leath
    AT0654: The Three Brothers
    Pádraig Ó Cobhthaigh