Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéal
    Do bí fear agus cailín ann fadó agus bhíodar chun posad. Bhí gradh ag an gcailin don bhfear agus dubhairt sí go raibh spré mór aici, cúpla céadh púnt. Do chreidh an fear é sin mar bí dúil mór san airgeadh aige. Bhí lá an pósta socruighthe aca agus bí an fear ag rádh le gach duine san pharóiste go raibh spré mór ag an gcailín. Bí beagán airgid aige féin agus do cheannuigh sé culaith éadaig dó fein igcóir an phósta. Oidhche roimis an bhpósadh, bí an fear agus an cailin ag cainnt mar geall ar an bpósad agus an bainfheis abeadh aca. Deirigheadhar go moch lá an an [!] pósta agus siud leo go dtí an séipéal. Do pósad iad agus cuadhar abhaile ar dhrom capaill. Táinig na comharsain go léir isteach agus suid leo ag rinnce agus ag ite Bhi spórt an domhain aca ar feadh na hoidhche. Annsan dfhág na comhar-
    Seán Ó Seaghdha
    Tadhg Ó Cathasaigh