Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéul:-
    Séan agus na trí madraí
    Bhí baintreabach ann fadó agus bhí aon mhac amháin aici. Séan a bainm do. Bhíodar ana bhoct. Lá amháin do chualadar go mbeadh fear ag teacht cun an chíos do bhailiú. Dúbhairt sí le Séan ná raibh aon airgead aca chun an chíos do dhíol. Dúbhairt sí le Séan dul leis na trí ba cun iad do dhíol. Ar an slighe isteach do bhuail fear leis agus bhí madraí deasa aige. Dúbhairt sé le Seán na a thabhairt dho agus go dtabharfadh sé na madraí dho agus gan iad do thabairt do éinne. Chuaidh Seán abhaile. Bhí a mhátair ag gol agus dúbhairt sí, "cad a dheineamar anois." "Do tháinig an fear ag bailiú an chíosa. Níl aon airgead (ars) againn", arsa Seán. "Teighir amac as an tig", arsa an fear." Do léim na madraí amach agus do bhaineadar an lámh don bhfear. Bhí sé ag scréachaig le pian. Dúbhairt sé le Seán go dtabharfadh
    Tadhg Ó Connchúbhair
    Bean an Breathnaig