Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Níor bféidir leo corruighe mar bhí siad ceangailte leis an dtalamh agus níorbh bhfhéidir leo aon piléar eile a caitheamh leis. Dubhairt an sagart ná feadfaí riamh an braon anuas a stop ar an gcaisleán agus go dtiochfadh lá ná bheadh ‘ na chómhnuidhe ann ach na preacháin. Thuit sé amach mar adubhairt an sagart. Tháinig saighdiúirí Sasana go dtí an caisleán gach samradh chun traeneál ann roimh an Cogaidh Mhóir. Bhíodar ag teacht arís i mbliadhain 1920 ach an lá roimhe sin. Tháinig an Arm Poblachta na h-Eireann agus chuireadar tré teine an caisleán agus tá sé na fhothrach anois in aice an bhóthair ag dul ó gleannbeithe go Cathair Saidhbhín
    Partalán Ó Donncadha
    Tadhg Ó hEarcadha