Scoil: Gráig na Gréine (uimhir rolla 12819)

Gráig na Gréine, Co. Chiarraí
Anna Ní Shiocfhradha

(bhí fir is mná ag obair ar 3d sa lá)
    a fuaireadar. D'fhéádf'aidís bóthair maith bheith acu ach é dheanamh ar an dtalamh láidir ach ní leigfeadh na tigearnaí dóibh dul in aice leis na coillte mar sin is tríd na portaigh is mó tá an bóthar agus is minic bhíonn tuillte air. Is brag deineadh leo gur togadh iad ag na Surveyors (Hynes & Stokes) cómhnuidhe (?) ortha ag Askive in aice le Snaidm. Ba mhian leis an bóthar seo do thaisteal. Bhí stewards aige. Ua Suilleabháin Dubh sórt deputy é sin. Cuirtí timcheall é feácaint cá mbíodh an feabhsú riachtanach agus bhí sub-deputy Maloney ann. D'oibrig sean-uncal Michíl Ua Laocda ar na bóithre. Bhí sé i ndéanamh bóthar tré Cúim a císte. Bhí sé i bpléascadh i coiréal (?) agus chaill sé radharc na súil. Bhí air teiceadh ó'n áit seo óir dheireadh an tighearna talmhan go mbíodh sé ag gearradh na gcrann ( (?) do ramham (?) slate(?) do chliabhán srl.) dos na daoinibh I (?)
        1. infreastruchtúr poiblí
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)