Scoil: Gráig na Gréine (uimhir rolla 12819)

Gráig na Gréine, Co. Chiarraí
Anna Ní Shiocfhradha

Ar an leathanach seo

1. Aít ar an bhfeirm seo na raibh uisge úr glan 'na gcuirtí na feircíní cun iad a comeád glan fionnfhuar.
    I gCill Aírne gheibidís na feircíní agus deintí iad as bog oak. Tógtaí an t-im go leír go Corcaig ar thrucallaibh. Thógadh an turas seachtmhain. Théigheadh sean athair Michíl Uí Laochda leo. Sórt 'Contract' bhí aige feín, a uncal agus gaolta leis. Bhíodh timceall deich gcapall ar an mbothar acu agus bhailighidís na feircíní an lá roimh ré,
    Seacht bhfercíní ar fhicid a thógadh gach capall agus thógaidís ar ais earraí eile leo ó Chorcaig. Ní bhíodh mar bhiadh acu ach cannta araín agus puínnt leanna ag tig annso is annsúd ar an mbóthar. B'shin an uair deirtear go mbíodh na sídheoga ann ach indá ríribh ní bhíodh ann ach daoine taistealaidhthe ionus go rithfidís agus go bhfágfaidís an stór acu san.
      1. filíocht