Scoil: Gráig na Gréine (uimhir rolla 12819)

Gráig na Gréine, Co. Chiarraí
Anna Ní Shiocfhradha

Ar an leathanach seo

1. Tá an áit seo i nDoire Árd ós comhair na feirme seo amach ar bharr an chnuic. Níltear cinnte conus fuair sé an t-ainm ach inisear (?) an scéal seo fé.
    Bhí fear ag tógaint an cómhgair ó Chill Orglain, treasna an t-sléíbhe go dtí an áit seo. Bhí an t-ocras ag goiliúnt air ach b'ar éigin bhí ann siubhal. D'eirig leis teacht fhaid le h-eisc a' duine mhairbh agus thuit sé i laige ann ceall bídh. Bhí preáchán ag eitilt ós a cionn in áirde agus práta 'na ghob aige. Leig sé don phráa tuitim in aice an fhir. Shín an fear amach a lámh agus thóg an práta agus d'ith é. Choiméad san an t-anam ann agus bhí ar a chumas an turas a chríochnúgadh
    Eolas ó
    Mhicheál Ua Laucda