Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an oidhche roimhe sin d’imthigh an beirt fén a dhéin chuadar go dtí an poll. “ Fanse amuigh” arsan seanduine “ Is géire sa radharc tusa ná mise”. Bhí an tsamnt san airgead aige. Isteach leis a’seanduine. Sáthadh go dtís na gualainn i nduibheagán a tarra. Bhí sé ag glaodhach ar a bpríntíseach é thógaint amach ach chuaidh an tarra síos na scórnaigh agus do thacht sé é “Tá agamsa cad a dheánfad” arsan bhfear amuigh “ Bainfeadh an cheann de”. Do dein chuir sé ceann i ngairdín. Nuair a chuaidh sé a bhaile d’fhiafruigh an tseanbhean de cá raibh a’seanduine. “Is cuma duit cá bhfuil sé” ar seisean thosnuigh sí ag gol. “Mara bhfeicfeá coidhche é nách bhfuilim féin im bhallacht níos feárr agat”. Stad sí de’n dúiseareacht agus do chuaidh sí a chodhladh di féin.
    Ar maidin fuarathas an seanduine i nduibheagán an taraigh is gan aon cheann air. Cuireadh fios ar an nDall Bán. Sé an cómhairle thug sé dhóibh na an colann do ceangal le capall aibh agus é tarrac tríd a’ gcathair nuair a bheithfadí ag gabháilt tar tighe an tseanduine tháinig an seana bhean ar a dtáirsigh is chas sí ologón go fada fuideach. Isteach leis an ngárda. Nuair a chonnaic an príntíseach ag teacht é, leog sé a ordóg ar bloc is do geárr é. Rith sé i gcoinnibh an gárda agus dubhairt leis cén iongnadh bhí ortha an bean a bheith ag gol agus é féin gearrtha chómh dona san
    AT0950: Rhampsinitus
    Tadhg Mac Giolla Coda