Scoil: Anabla

Áth na Bláiche, Co. Chiarraí
Seán Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall céád slat ó Oifigh an Phuist i bparoíste Cill-Chuimín tá cros dheas déanta de mharmar agus cloch-aoil.
    Do cuireadh ar bun í timcheall cúig bliadhna deug ó shoin. Ar an gcrois seo tá sgríbhinn í mbearla agus gaodhluinn. Mínigheann an sgríbhinn seo an chúis gur cuireadh ar bun í. Is i Lios an Aifrinn atá an chros suidhte. Tá Lios an Aifrinn i bhfeirm Shéumais Plémionn i mbaile Ráthfhionáin.
    " Do cuireadh an chros seo ar bun mar cómhartha ar an áit in a mbíodh an t-aifreann dá léigheamh. Le linn an droch shaoghail nuair ná bíodh díon ná slínn ós cionn Altróra Dé nuair a bhíodh saighdiúirí an rí ar thóir an bhobail. "

Seo a bhfuil sgríbhte ar an gcrois agus sagart darb baile dúthchais an paróiste seo Cill-Chuimín d'órduigh an chros seo do chur ann.
    Tagann mórán daoine ó am go ham chun an chros seo d'fheiscint. Timcheall na croise tá ráil iarainn agus ní féidir le h-aoinne dul isteach gan dréimre. Coimeádann an ráil seo na h-ainmhidhthe amach freisin. Tháinig creachadóirí ó Ameiricha cúpla bliadhain ó shoin agus tógadar