School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. Bhí feirmeóir na chómhnuidhe i gCíll Seanaig san Mhachaire. Ní raibh sé ábalta ar an cíos do thabhairt do thighearna na talmhan. Chuir an tighearna an fear amach ar an tig. Ní raibh aon rudsa domhan aige ach stáca cruithneachtan. Do chuir sé an stáca síos go barra taoidhe. Tháinig taoidhe rabharta agus do snámh sé ar an uisge. Nuair a chonnaich sé an stáca do dhein sé léim agus do chuaidh sé anárde air. Bhí sé ar an bfhairrge ar feadh cúig lá. Tháinig ochras air. Do ith sé gráinín den cruithneachtain agus d'imig an t-ochras. Nuir a bhí sé ar an fháirrge an cúigmhadh lá cad a bhuailfadh air ach long agus í á bhádh. Bhí leath don loing fén uisge agus do chuaidh an captáen agus na máirnéalaigh anáirde ar an stáca. Chuireadar crann ar an stáca agus chuireadar seóilín beag anáirde ar an gcrann. Níor stadadar nó gur bhaineadar amach an Fhrainnc. Bhí "Napeolan" ag troid leis na Sasanaigh san amh san, agus bhí cruithneacht ana dhaór. Fuair an fear bocht míle púnt ar an gcruithneachtain. Do thug an
    Tomás Mac Gearailt
    Seán Ó Bric