School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. Bhí triúr buachaillí ó'n Leithireach oidhche ag iascach ar Chuan Bhreanndáín. Bhí an ghaoth andeas, agus an fhairrge go ciúin sleamhain, agus ceomharán báistidhe ar an gconair thiar, agus ar na cnoic leath-theas.
    Amach san bhFóghmhar dobh eadh é, agus taréis cúpla cor do déanamh de's na naomhóga go léír, ó'n uair na raibh aon nídh a dhéanamh aca, seo leótha isteach arís agus iad ag rás le na chéíle go ceann a' Ché.
    Do thairrigheadar an triúr so suas na líonta, is taréis iad do chuardach is do bhrath dhóibh, thugadar fé ndeara go raibh ráithín beag maircearéil, thar na n-earball agus dúbhradar le na chéile go scaoilfidís leótha amach arís ar feadh tamaill eile.
    Do scaoileadar, 's shíneadar siar chun gal na pípe do bheith aca.
    D'fhanadar mar a rabhadar