Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

a bíodar a dhéanamh ar Chorcuig do shuidheadar síos ar cliathán an bóthair ag ithe blúire bíd dóibhh féin. Tháinig príochán ó’s a gcionn anáirde agus scaoil sé a shalachar anuas ar hata Sheáin. Tháinig fear ar an bhfód agus d’fhiafruidh sé dhe a n-dhíolfadh sé a seans. Dúbhairt Seán na díolfadh. Nuair a chuadar ar bórd an árthuig tháinig príochan eile ó’s cionn Sheáin agus scaoil sé anuas sparán mór airgid chuige.
    Nuair a chuadar i dtír i gCeanadá, do shocruigheadar síos chun Seirbhís. D’eirig le Seán bheith na Iúistís, agus annsan bhí tosach bórd ’s binnse aige.”
    Máire Ní Leighin 55 bl. a chualaidh ón a hathair ní maireann.
  2. Comharthaí:
    Droch-chomhartha ar an mbliain beadh na neoiníní do bheith amuigh ró-luath.
    Piseoga: Níl sé ceart aon rud do thógaint amach as roilig, agus ní ceart gan teacht amach an áit nó an slighe ’ar ghabhais isteach.
    “Ná déin lomadh Dia Luain, má’s maith leat bheith buan.”
    “Ná bíodh aistriú an Aoine ó tuaidh ort, ná aistriú an luain ó dheas.”