Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

An Coileach 's a chómhacht
    Fadó bhí beirt driothár ag corruigíocht i dteannta fuirinn eile naomhóige. Oidhche amháin bhíodar tar éis teacht abhaile ó bheith a’ iascach fean a’ lae. Agus bíodar chun na taoide do fhriotháil agus cur díobh arís ar a trí a chlog ar maidin lae ar na mháireach. Dheineadar an suipéar, agus chuadar a choladh i leabaidhín bheag cois na teine. Do bhíodh na cearca istig ag daoine san am san, agus tímpeall a dódhéag do sheasaimh an Coileach anáirde ar cheann na leabsan agus ghlaodhuig sé dhá uair déag i ndiaidh a chéile. Do rith sé tímpeall a tíghe cúpla uair go cochallach. Do dhein sé fén simné agus bhí sé a léimrig anáirde tre pholl an t-simnéidh. Tháinig sé i lár an urláir arís agus é a’scriachaidh. Tháinig eagla ar an mbeirt, agus iongnadh a gcroidhe ortha ca’ na thaobh é bheith amhlaidh, agus a déanaimh na cómharthaí sin ar fad. Tar éis tamaill tháinig sé isteach san leabaidh agus luig sé ar an mbeirt go maidin. Roim[h] a trí a chlog do phreab sé amach agus croth sé a sciathan agus agus ghlaodhuig sé trí h-uaire.
    Do shábháil sé an bheirt ó droch-sprid éicint.
    [Éamon ó Seaghdha 46 bl. ó’n athair nach maireann