Scoil: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Chiarraí
Bean Uí Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mar badh mhó an méid sin sa tsaoghal san ná dhá chéád púnt indiu. Nuair a chualaidh an muillineóir e do tháinig eirighe croidhe air. Do thánaghdar le chéile agus do dheineadar an cleamhnas agus pósadh Muiris agus inghean an muillineóra.
    D'imthig gach aoinne abhaile as thig an phósta agus má imthígheadar i gcionn coíghchíse na dhiaidh bhí Seán ag máirseáil lasmuigh ag féachaint i ndiaidh na feirmeach. Do bhí sean bhóthar ag déanamh ar an dtig agus cé chídhfheadh sé cuige ná an driotháir agus gan siúbhal na slíghe ann. Do bhíodh sé ag stad anois is arís i gcómhnaidhe agus é féachaint uaidh ar thig a mháthar.
    "Dera Mhortús" arsa Seán "tá tú caillte a Mhuiris mar a bhfuil leigheas i ndán duit" Chuaidh Seán isteach abhaile agus d'eachtruig sé an sgeal dá mháthair "Ologón ó" arsa an mháthair cad a eirig dom bhuachaill ó shoin
    AT1363: Tale of the Cradle
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging