Scoil: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Chiarraí
Bean Uí Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do imthigh na bheatha shláinte amach an dorus. I gcionn tamaill do ghaibh Muiris isteach an dorus chúcha gan ann siúbal agus mara mbeadh an t-árdh aithne bheith aca air ní aithneóchadh aoinne aca é.
    Do fhiarfhuig an mháthair do cad a tháinig air agus do eachtraig sé dhi gur bhé an t-ocras a tháinig leis. "Ara fán fada air" arsa Seán "bhí an teist sin air gach aon lá ariamh acht cheapamair ná raibh sé leath chómh h-olc.
    Do fuair sé ádhmhar bídh ó na mháthair is do chuaidh sé a chodhladh cúpla lá agus an tríomhadh lá do bhraitheadar feabhas maith ar Mhuiris agus is geárr go raibh sé ag cuimhneamh ar dhul go dtí an muillineóir arís mar bhí an cúram ag cur tinnis air.
    "Ní fadó cheana ó bhís ann" arsa Seán "agus ní raibh puínn teasbaig ort ghá fhágaint agus tá tú ag dul arís chuige is gan tú leath oireamhnach chuige. Bhí an t-Earrach ann is bhí
    AT1363: Tale of the Cradle
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging