Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Seo mar ad thárla gur buaileadh breoidhte ar dtúis é. Oidhche amháin chuaidh sé amach ag cabhrú le iascairí éigin i Mín Árd agus bhí sé ag tarraint ar an meadhon oidhche nuair a thug sé an bhóthar abhaile air féin. Nuair do shroich sé an gort ba ghiorra dá thigh féin chonnaic sé go raibh sé lán lán de dhaoine. Shiubhail sé tríotha chómh maith is d'fhéad sé, ach mhothuigh sé mar bheadh rud éigin á bhualadh ar an gcorrán, agus tháinigh bean áluinn agus éadaighe bána uirthe is labhair sí leis. Dubhairt sí go dtionnlóchadh sí abhaile é, agus dubhairt sí leis aire do thabhairt dó féín. Bhí sé déanach annsan mar bhí sé tréís an buille d'fhagháilt.
  2. An Fo-chupán.
    Bhí muirear ina cómhnuidhe fé'n dtuaith inaice le Lios Póil. Oidhche amháin chuadar go léir a codladh gan aon uisce d'fhágaint istigh, ach amháin uisce a bhí i gcorcán in aice na teine. Bhí sé ann ó beirbhigheadh na prátaí ann am éigin i rith an lae.
    Bhí triúr buachaillí 'na gcodladh sa chistin insan setiol agus i lár na h-oidhche b'éigean do dhuine acu éirighe mar mhothuigh sé é féin breoidhte. Thosnuigh sé ag úrlacan , agus is isteach san uisce --uisce na bprátaí-- a chuir sé ar chaith sé amach. Annsan
    Sr. Eibhlín Ní Chonchubhair
    54
    Gairm bheatha
    Bean rialta (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)