Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Chaithfidh tú é do thabhairt dom" arsa Éamonn "Má chaithfidh mé" arsa'n buachaill aimsire "Caithfidh tú dul síos an gleann san ag triall air".
    Chaith an buachaill aimsire an sparáin ina raibh "Janzys"[?] ann síos an gleann, do léim Eamonn de'n chapall, súid leis síos an gleann indiaidh an airgid ba dhóigh leis féin, nuair a fuair an buachaill aimsire síos é do léim de'n a chapall féin agus chuaidh sé ar chapall Éamoinn; do b'fhearr capall Eamoinn míle nair ná a chapall féin. Do bhí ocht gcuid púnt indiallait chapaill Éamoinn agus fuair an buachaill aimsire an t-airgead do.
    Nuair a tháinig Éamonn aníos ó'n ngleann is gan faic dá bharra aige, 7 nuair a chonnaic sé a chapall breag imthighte agus an sean-chapall críonna caithte aige in ionad ba dhobair nár cailleadh é. Do fuair sé gunna 7 do thosnuigh sé ag caitheamh indiadh an bhuachalla acht niorbh aon mhaith dó é mar bhí sé ro-thapaidh dhó. Nuair a tháinig an buachaill abhaile go dtí n-a máighistir bhí sé an-bhuidheach do.
    Arsa'n buachaill "Is maith a dheineas an sean-chapall a thabhairt liom, feach cad tá agam anois ina ionad capall bréagh 7 feach an t-ocht gcuid púnt a fuaireas indiallait an chapaill" Arsa'n maighistir "Is tú an buachaill is fearr a chonnac riamh agus anois tuibhrad an t-ocht gcuid púnt duit féin."
    Bhí-san go maith agus ní raibh go h-olc go dtí tráthnóna lár-n-a bhárach, cé bhuailfeadh isteach chúcha acht sean-duine bocht agus é bacach. D'iarr sé lóistín na h-oidhche ortha agus fuair sé é. Ar maidin lár na bhaireach[?] dubhairt an duine bocht le bean a tighe an buachaill aimsire do
    Seán Ó Seaghdha
    Iascaire (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)