Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Máire

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúr cailíní ann fadó agus chuir a máthair amach iad ar lorg brosna. Chuadar go dtí an cnoc agus dubhairt a máthair leó go bhfuigheadh an duine a thiubhradh an bheart is mó go bhfuigheadh sí luach saothair maith. Máirín, Eibhlín agus Róisín na h-ainmneacha a bhí ortha. Bhí an bheart ba mhó ag Máirín, an cailín ba lugha agus d'iarr an cailín ba mhó uirthi an bheart mhór do thabhairt di agus go dtiubhradh sí sin an bheart bheag di, acht diúltuigh Máirín di.
    Nuair do chuadar abhaile dubhairt an mháthair go raibh an bheart ba mhó ag Máirín agus d'iarr Máirín an luach saothair uirthi. Chuir an mháthair in áirde an staighre í ag triall ar chíor, ar tuagh agus ar bloc adhmaid, agus thug Máirín anuas iad. Annsan ghlaoidh an mháthair uirthe
    AT0720: My Mother Slew Me; My Father Ate Me. The Juniper Tree.
    An tSr. Eibhlín Ní Chonchubhair
    54
    Gairm bheatha
    Bean rialta (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)