Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Máire

Ar an leathanach seo

1. Fadó fadó do bhí beirt driothféar in Éirinn, bean an-bhocht do b'eadh duine acu agus do bhí saidhbhreas an tsaoghail ag an mnaoi eile. Do bhí pálás áluinn aice, ní bheadh sé chómh h-áluinn ag an rí, agus gach aon rud ann níos áilne ná a chéile. Bhí seirbhísigh go leor ag an mnaoi saidhbhir agus gach aon rud a theastuigh uaithe aice.
    Ní raibh ag an mnaoi eile acht bothán fuar agus gan dóithin na h-oidhche aice. Bhiodh a fear amuigh ag tuilleamh gach aon lá mar bhí muirear mór le cothú aige, agus ní raibh aon mhuirear ag an ndriothfiair saidhbhir. Lá amháin ghabh fear siubhail isteach go dtí an bhean bhocht agus dubhairt sé ar bh'eolach dhi aon áit a bhfuigheadh sé obair. Dubhairt sí leis suidhe síos go fóil go dtí go dtiocfadh a fear isteach, go mbeadh sé ag teacht anois agus go raibh sé ag obair sa tigh mór.
    D'fhan sé go dtáinigh an fear abhaile D'fhiafruig sé de'n bhfear arbh'eolach dó aon áit abhfuigheadh sé obair Dubhairt sé go dteastóchadh fear san áit abhí sé féin, ag buaileadh
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Pádraig Ua Súilleabháin