Scoil: Ceann Trá (Ventry) (uimhir rolla 15592/3)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
D. Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhíonn na ba istig ist oidhche bíonn siad ceangailte do staic. Bíonn cearachaill ag dull ó falla go falla eile agus bíonn poll anso agus annsúd sa chearachaill agus cuirtear snaidhm niór ar théadán i dtreó ná tiocfadh sé amach.
    Cuirtear cornash ar bhoin a bheadh bradach Cuirtear téadán ó'n a adharca go dtí na tos tosaig agus ní féidir leí dul ó gort go gort eile muna mbíonn beárna osgailte roimpi. Dá mbeadh bó crosta nuair a bheadh duine 'á chrúdh chuirfeadh sé buarach uirthi. Ceangal iseadh é sin a cuirtear ar a dhá chois deirig nuair a bíttear 'á crúdh chun ná tabharfadh sí speach agus go leagfadh sí an bhuicéad. Deintear cuid de's na ceangail san áit.
    Dá gcailltí bó do chrochfaí na cosa anáirde i dtig na mbó chun
    Seán Ó Lúbhaing