School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
D. Ó Cúrnáin

1. Do bhí an Mhaighdean Mhuire agus Naomh Sheósaimh agus an leanbh Íosa ag siúbhal an bhóthair lá. Do bhuail fear leó. Ní raibh aon chuma ró - bhocht air agus d'iarr sé deirc ar ár d Tighearna agus thug sé déirec do.
    Taréis tamaill eile de'n mhbóthar a bheith curtha díobh acu do bhuail fear eile leó agus bhí cuma ana bhocht air. D'iarr sé d'éirc ar Ár dTighearna ach níor thug Se aon déirc do. Ansan taréis taréis tamaill d'iarr an Mhaighdean Mhuire ar Ár DTighearna ca chuige ar déire do thabhairt do'n gcéad fhear agus gan é a tabhairt do'n bhfear mbocht san. Dúbhairt Ár dTighearna nách bhfuil fhios ag aoinne cé h-é an fear ba cheart deirc a thabhairt do.
    Pádruig Mac Gealailt
    Cathair an Treantaigh, Co. Chiarraí